Het opstaan uit de dood in Egypte

osiris

In de Egyptische “mythologie´´ Is Osisris de god van de onderwereld en heerst over de doden. Als men kwam te overleden werd het hart gewogen door de godin Mäat. De godin Mäat is de Egyptische vrouwe justicia. Als de overledene een rechtvaardig hart had, kwam  de ziel in het hiernamaals bij Osisris. Zo niet dan werd de ziel vernietigd. De god Thot was de zielendrager van de overlendende. Hij bracht de goedgekeurde ziel naar Osiris.

Als je het zo letterlijk zal overnemen leest dit net als de Bijbel. De goede zielen komen terecht bij god in de hemel en de slechte zielen komen in de hel ( in dit geval vernietigd.)

Maar ga je dit op een gnostische spirituele manier bekijken dan lees ik iets anders.

In de gnostiek betekend de term dood niets anders dan spiritueel niet wakker zijn. Of juist een einde aan een bepaald denkpatroon of manier van leven. In een gnostisch geschrift over Jezus heb ik het volgende gelezen:

Vele menen dat onze Heer is opgestaan uit de dood. Maar hij is eerst opgestaan en toen pas ondervond hij de dood.

jezus 2

Beide opvattingen zijn waar. De ziel moet zich eerst bevrijden van bepaalde machtstructuren net als de persoon Jezus. Wat er dan gebeurd is dat de machtstructuren je zien als een gevaar en uit de weg ruimen net als Jezus. Je ondervindt dat de dood zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Er zullen obstakels op je pad komen en je verliest je oude levensstijl omdat je voor een nieuw levensstijl kiest die past bij je bewustwording. En anders om ben je ook opgestaan uit de dood doordat je bent “wakker´´ geworden. De dood heeft dus twee betekenissen.

Als ik deze opvattingen nou eens toepas op de Egyptische “mythologie´´ van Osiris lees ik het volgende:

 

toth 2              maat

 

De overledene is in dit geval de ziel die een einde heeft gemaakt aan een bepaalde manier van leven, denken en machtstructuren. Die einde is dus zijn dood! Met zijn hoger voelen/ intuïtie weegt hij in zijn hart af wat juist voelt en wat niet. Dit is dan de godin Mäat. Via het hoger weten ( Thot) gaat hij zijn intuïtieve gevoelens analyseren om tot de waarheid te komen. En de waarheid zit bij god ( Osiris)in dit geval. En zo heb ik ook de drie eenheid vernoemd.

Een leuk kort artikeltje op tweede paasdag leek me dit. Naast de astrologische betekenis van Jezus ( de zon) die uit de dood opstond heeft hetook nog een spirituele betekenis.

Namaste,

Michèle

logo Aprel Tsanwel.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *